Zwaluwen Jeugd Beker O17 1/2 finales Groep 2 Halve finale

Sportpark Orderbos 13
7313HN
APELDOORN
tel. 055-3563069

Met Hollands glorie op de speakers ging JO17-1 van De Bataven met begeleiding en support in een grote en dus goed gevulde bus vanaf sportpark Walburgen op pad naar Apeldoorn voor de halve finale van de Beker. Niet alleen gingen supporters per bus, maar ook met de auto waren supporters uit Gendt afgereisd naar sportpark Orderbos van csv Apeldoorn. Al met al meer dan 50 supporters met een oranje hart voor een cruciale, en achteraf bezien een spannende, heerlijke wedstrijd, met voor De Bataven een afscheid in het bekertoernooi. Een afscheid met opgeheven hoofd. Er is hard gestreden maar het balletje viel net aan de verkeerde kant van de paal.

De Bataven had ditmaal een goede voorbereiding. De bus stond tijdig klaar, shirtjes waren gepakt en de warming-up verliep vlekkeloos. Toch startte csv Apeldoorn feller aan de start. De eerste kans was dan ook snel daar maar Stijn was goed bij les en keerde de bal tijdig. Ook de tweede kans was voor de jongens uit Apeldoorn. Vanuit buitenspel is het te makkelijk voetballen. De scheidsrechter floot de aanvallers terug. Nadat de eerste storm was gaan liggen, hoewel het prima weer was, kon De Bataven iets doen.

Bas had een hele snelle, technische speler tegenover zich. Toch kon hij deze speler tijdig, zo nodig met hulp van Siem en Milan, de speler neutraliseren. Siem en Milan hadden wat vaak de lange bal nodig. Het middenveld stond wat hoog en ook Yven stond hoog als back opgesteld. Het voordeel was dat wanneer de bal aankwam De Bataven gevaarlijk kon worden.

Binnen tien minuten was het eerste ‘belletje’ daar. Tycho lag na een verkeerde beweging op de grond en kon met zijn knie niet verder. Nadat Nigel in het veld kwam was de eerste mogelijkheid voor De Bataven daar. Teun kopte de bal goed door terwijl Ties dit goed zag aankomen. De bal werd klaargelegd voor Keano. De bal viel net niet goed. Even later was er opnieuw een ‘belletje’. Een aanval over links werd onvoldoende afgebroken. De speler zag een mannetje op de zestien vrijstaan die te laat gehinderd werd. Hij mocht schieten. Met een vervelende stuit bleef de bal buiten bereik van de keeper (1-0). Tien minuten na het eerste doelpunt begon De Bataven wat kleur op de wangen te krijgen. De spanning verdween langzaamaan uit de lichamen. Teun leverde een gevaarlijke voorzet af. Het eerste echte gevaar kwam van de voet van Boy. Het scheelde weinig. Milan, Koert en Yven zetten een goede aanval op. Het levert een ingooi op. De bal komt bij Teun die onreglementair naar de grond gaat. Wel/geen penalty? De bal wordt ‘tactisch’ er buiten gelegd. Toch is het enkele seconden later 1-1. De verzekering betaalt uit na het belletje. Koert schiet de bal ineens binnen.

De Bataven kon niet lang genieten van de gelijkmaker. Opnieuw was een ‘belletje’ nodig nadat een bal niet lekker wordt uitverdedigd. Het eigen risico, een 2-1 achterstand. Toch had de ruststand gelijk kunnen zijn. Het mocht niet zo zijn.

De tweede helft begon een beetje als de eerst. Het was wat aftasten. Er werden wat grenzen opgezocht doch niet overtreden met uitzondering van commentaar van de aanvoerder van csv Apeldoorn op de arbiter. Een gele kaart levert tien minuten tijdstraf op. Het deerde csv Apeldoorn weinig. Ondanks de aanvalsdrift van De Bataven, of juist daardoor, kon csv Apeldoorn goed counteren. Ineens was er een groot overtal op de helft van De Bataven. Csv Apeldoorn wist raad (3-1) ondanks dat Stijn de eerste poging nog onschadelijk kon maken.

De Bataven wist vervolgens gevaarlijk te blijven ondanks dat het aantal spelers in het veld weer gelijk was. Seth speelde zich vrij, gaf een fraaie steekpass op Teun die goed voorgaf op Levi. De keeper lag er tijdig voor. Even later is het Siem N. die over rechts net voor langs schiet. Er hangt een doelpunt in de lucht.

Die komt wanneer Keano de bal vanuit een vrije trap hoog voor slingert. Siem K. hangt in de lucht en kopt de bal binnen (3-2). Even later is het bijna 3-3. De dropkick van Seth vliegt net over. Toch valt de 3-3. Een kleine tien minuten voor tijd gaat Seth gaat neer. Keano neemt de vrije trap en Teun kopt binnen. De Bataven ruikt bloed. Vince perst er nog eens een sprint uit. Het levert een corner op. Het is inmiddels echt bekervoetbal. De Bataven dringt aan. Csv Apeldoorn loert op de counter. De corner wordt gevaarlijk, Teun gaat neer, de scheidsrechter durft de penalty reeks niet vast te starten. Milan probeert het van afstand en dan is het genoeg. Een 3-3 betekent penalty’s. Een ding is dan zeker. Een van de twee teams gaat door. Het andere team gaat ondanks het harde werken niet door. De penaltyreeks zou net zo spannend worden als de wedstrijd zelf.

Csv Apeldoorn begint met een rake pingel. De Bataven schiet op de paal en Apeldoorn is in het voordeel. De druk is (te) groot. Er wordt ook aan de andere kant gemist (lat). De volgende is raak, raak, raak, raak, (maar wacht eens, een wisselspeler die schiet?), raak, penalty vier van Apeldoorn moet alsnog over en is ook raak (3-3), raak en raak. Na de eerste vijf is het om-en-om totdat het klaar is. Menig ouder kijkt weg wanneer hun kind aanlegt. Weer raak, raak, raak, raak, raak, raak, raak, raak, raak en … Het scheelde weinig maar csv Apeldoorn gaat door naar de finale.

Het publiek is vermaakt met een prachtige wedstrijd. Csv Apeldoorn veel succes.

De Bataven kan zich weer richten op de competitie. Ondanks het verlies mag tot nu gekeken worden naar een mooie seizoenshelft. Hopelijk hebben de jongens voldoende vertrouwen in zichzelf en elkaar om de successen voort te zetten, om te beginnen komende zaterdag thuis tegen DCS (Zevenaar).