De Bataven redelijk brak (De Bataven JO15-1 – Brakkenstein JO150-1 (3-3))

Nijmeegsestraat 65 B
6691CM
GENDT
tel. 0481-420007

Zodra de zon schijnt op zondag en De Bataven ontwaakt is het tijd om de betekenis van ‘brak’ op te zoeken. Brak is geen fysieke kater maar een mentale, meestal een wat zwaar hoofd en zin om niets te doen. De omschrijving komt niet helemaal in de buurt, maar voor de beschrijving van de wedstrijd tegen Brakkenstein is er in ieder geval houvast.

Terwijl de hele week het waterpeil in Nederland behoorlijk wordt aangevuld en deze dag, tezamen met vrijdag, het hoogtepunt zal zijn wordt toch besloten de wedstrijd door te laten gaan. Het laat zich raden dat het veld sompig is, haast onbespeelbaar. Het fluitsignaal klinkt en de wedstrijd begint. Duidelijk is dat tikkietakkie vandaag niet aan de orde is. Het oranje van De Bataven en het geel van Brakkenstein lijken vrij snel op elkaar. De sokken, benen, broekjes en shirts kleuren modderbruin, net als een aantal koppies. Toch wordt er volop op de aanval gespeeld door beide partijen. De eerste aanval is van Brakkenstein, het eerste gevaar van De Bataven en de eerste goal voor Brakkenstein. Een cornerbal blijft hangen en kan niet weggewerkt worden. Een voet van Brakkenstein is sneller (0-1). Vijf minuten later stelt De Bataven orde op zaken. Een cornerbal wordt bij de eerste paal gelegd door Jort. Ties kan met zijn hak de bal achter de keeper werken (1-1). Terwijl het (nog) harder gaat regenen regent het ook doelpunten. Zeven minuten na de gelijkmaker is Brakkenstein weg. Razend snel richting keeper Tijs die de bal en tegenstander op wacht. De speler krijgt de bal langs Tijs (1-2). Even later is de spits weer weg. Ditmaal een goede redding. De spits draalt teveel voor de rebound. Kans verloren. Toch zal drie minuten na de voorsprong voor de gele kanaries de 1-3 vallen. Weer zijn ze weg waarbij Tijs in de weg staat. De bal gaat omhoog en wordt alsnog binnen gekopt. De Bataven is geschrokken en stelt enige orde op zaken. De keeper van Brakkenstein wordt opgejaagd en trapt de bal hard en ver weg maar wel precies in de voeten van Jort. Hij treuzelt niet en stuurt Ties de diepte in. Vanaf randje zestien wordt het vier minuten voor het rustsignaal 2-3. Een mooie eerste helft. Het is tijd voor een glaasje ranja.

Inmiddels is het droog geworden. De doelpuntenregen is ook gestopt waarbij aangetekend dat Brakkenstein sterker de kleedkamer uitkwam. De ranja met suikers had blijkbaar zijn werk goed gedaan. De Bataven was wat slapjes. Toch kwam de energie terug na een aantal minuten. Er werd beter gevoetbald door de jongens in het oranje. Toch gebeurde er ook meer dan je kunt zien op het veld. Even rood voor de ogen (of is het zwart?) en de kaart kleurde rood voor een van de jongens in het oranje. De reactie van een aantal jongens in het geel was ook rijp voor rood. De scheidsrechter was echter coulant en trok een kaart van dezelfde kleur als hun shirt. Tien minuten met tien tegen tien. De geest was uit de fles. Wat een leuke wedstrijd was ontaarde in een vervelende wedstrijd. Brakkenstein wilde de drie punten koste wat kost. Even balletje wegtrappen (niet een keer maar bijna op alle dode spelmomenten), een woordje hier en daar, even treiteren en mopperen. Toch bleef De Bataven vechten op de goede manier voor de gelijkmaker. Ook toen Brakkenstein de laatste tien minuten met elf man door mocht. In de slotseconde een vrije trap voor De Bataven. Van ver, ineens op goal door Keano. De keeper, uit zijn concentratie gehaald door zichzelf en medespelers, liet de bal los. Jort was er als de kippen bij. Het water hield de bal nog bijna tegen maar de bal rolde de doellijn over. Het was 3-3! De Bataven wilde meer. Extra tijd was echter niet gegund. Beter misschien maar ook. De wedstrijd was na de gelijkmaker gelijk afgelopen.

De kater bij Brakkenstein was echter nog niet weggespoeld. Teveel suiker in de ranja waarschijnlijk. Gedrag waar een gele of rode kaart voor staat valt uiteraard niet goed te praten. Ranja-kannen slopen en deze rotzooi in de kleedkamer, onder de douche en op de wc achterlaten tezamen met al het modder van het veld zeer zeker ook niet. Helaas was de vogel gevlogen. Alsnog een kater bij De Bataven ondanks het (terechte) punt dat met goed doorzettingsvermogen is behaald. Volgende week GVA (Gezond het Verlies Aanvaarden).

NB: Brakkenstein heeft na de klacht voortvarend zijn welgemeende excuses aangeboden voor de bende in de kleedkamer. Hoofdstuk dicht en door naar de volgende week.