De Bataven mist (doel)punten (De Bataven JO11-1 - ESA JO11-2 (1-6))

ESA JO11-2

1e klasse 04

30 maart 2019 10:15

Milan Dam

Een verhaal kan mooier zijn dan de gebeurtenis zelf. Soms is de gebeurtenis niet in woorden te vatten. De waarheid was op het veld bij De Bataven met deze week weer een nieuwe keeper. Deze keer mocht Seth vechten in de goal voor wat hij waard was. Het geluk was helaas niet altijd aan zijn zijde.
De wedstrijd tegen ESA was een wedstrijd van de nummer 1 tegen de nummer ergens onderin. Aan het begin van de wedstrijd was daar niet veel van te merken. ESA was wat sterker, sneller en speelde beter over. De eerste kansen waren echter voor de jongens in het oranje. Giel en Ryan achterin met op het middenveld Julian, Roel en Hein en wat later met Yens en Hidde. Voorin stond het duo Stijn-Wout. Het eerste gevaar kwam van dit duo. Stijn stuurde Wout de diepte in. Het schot was tussen de palen. De keeper stond in de weg. De daaruit voortkomende corner was ook gevaarlijk. De bal werd voor de goal op het hoofd van Giel geslingerd. De bal ging rakelings over.
Het enige smetje op het keeperswerk van Seth volgde even later. Een schot van afstand, dat op zich niet mag gebeuren, ging te makkelijk de hoek in door de handen van Seth (0-1). De Bataven herpakte zich en liet zich niet kennen. Hein ging over rechts en vond bij de tweede paal Stijn en Wout. De bal wilde er niet in. De lastige rebound voor Roel ging naast. Toch was het De Bataven die ging scoren. Met veel pressiewerk zorgde Wout voor de bal die hij vervolgens welverdiend ook nog afrondde (1-1). De Bataven kon niet lang genieten van de gelijkmaker. Net voor het einde van het eerste kwart mocht ESA weer van afstand vrij inschieten. Seth was kansloos op dit harde, zuivere schot (1-2).
De eerste puntjes konden op de i gezet worden na het eerste kwart.
De spelers van ESA hebben een goed schot in de benen. Laat ze derhalve niet schieten. ESA kan goed overspelen en zijn snel. Zorg dus dat je de bal snel verovert, zorg dat je de bal zelf behoudt, speel goed over, loop vrij, help elkaar, neem posities over, aanvallen is ook meeverdedigen en blijf in beweging. Met stilstaan of wandelen doe je jezelf en het team tekort. Schrijven is makkelijker dan het doen! Toch was het tweede kwart van De Bataven een goed kwart. Seth klaagde over te grote handschoenen maar de vingertopjes waren net lang genoeg om een afstandsschot op de lat uiteen te laten spatten. Hidde zorgde voor strijd op de linkerzijde en Giel zorgde aan de andere kant, weer uit een corner, voor het nodige gevaar. Ook Julian mocht inschieten. ESA blokte echter goed.
Het derde kwart is er een om qua score snel te vergeten. In een 1 op 1 situatie redde Seth bij aanvang nog goed. Maar even later was de organisatie helemaal weg. ESA stond heel erg vrij en had de hoek voor het uitkiezen (1-3). Twee tellen later mocht een speler van ESA soleren. Het spreekwoord geen strobreed in de weg leggen zou toepasselijk zijn (1-4). Echt van de schrik bekomen zat er niet in. De vingers van Seth redde echter opnieuw. Ook deze keer waren ze net lang genoeg. Was ESA alleen in de aanval? Nee, De Bataven liet zich ook zien. Een mooie aanval van Hein op Wout naar Yens. De bal vond het net net niet. ESA was op dreef. Een vrije doorloop, voorzet 1-5. Ook nu weer twee tellen later een ESA speler geheel vrij om in alle rust van afstand een hoek te zoeken. Hard en hoog, deze keer buiten bereik 1-6. Een eretreffer in de slotseconde van het tweede kwart zat er niet in. Stijn ging de diepte in maar vond het zijnet via de keeper.
In de korte rust richting het vierde kwart toch maar hameren op de puntjes. Als deze gezet worden dan zie je dat De Bataven leuk kan voetballen. Vrij lopen, aanbieden, overspelen, elkaar helpen. Het eerste gevaar in het vierde kwart kwam van Wout. Het tweede gevaar van Hein. Ondertussen hadden Giel, Roel en Ryan het onder controle achterin. De aansluiting met het middenveld was iets beter. De aanvallen bleven komen. Hidde over links en  Yens over rechts. De energietank liep echter langzaam leeg. Toch konden Stijn en Yens nog voor gevaar zorgen. Yens vond zelfs de paal. Julian stuurde Hein nog diep die vervolgens de lat vond. Het zat ook niet mee. Er werd niet meer gescoord.
Wanneer het derde kwart wordt vergeten was het een goede wedstrijd waarbij aangetekend kan worden dat er nog wel veel werk aan de winkel is. Les voor de volgende week is in ieder geval dat er feller op de bal gezeten moet worden. Een klein pasje extra op het goede moment en een gelijkspel zit er al in. Verder zijn afstandsschoten van de tegenstander verboden evenals het stilstaan en wandelen van spelers in het oranje. Er wordt al hard gewerkt. Complimenten zijn dan ook meer dan op zijn plaats. Met een procentje extra inzet (energie is misschien een beter woord) komen de punten wel. Kansen verzilveren en kansen (tegenstander) voorkomen. Het had zo 6-1 kunnen zijn. Hiermee doe ik ESA iets tekort maar dan had Seth een mooier debuut als keeper gehad. De goede reddingen komen helaas niet zichtbaar in de uitslag terug.
Mogelijk dat de wedstrijd tegen en bij de Arnhemse Boys Schuytgraaf JO11-2 volgende week voor een kentering kan zorgen. Zaterdag aan het begin van de middag weten we meer.