Kampioen of toch niet (OSC JO15-2 – De Bataven JO15-2 (0-6))

Stationsstraat 24 A
6515AB
NIJMEGEN
tel. 024-3480333

Zit het er in of zit het er niet in. Een grote vraag op deze mooie zaterdagmiddag. Vooraf was inmiddels duidelijk dat De Treffers van SC Bemmel had gewonnen, met moeite, maar dat telt ook. Dit betekende dat De Bataven om mee te doen aan het kampioenschap gedwongen was de wedstrijd tegen OSC te winnen en het liefst met grote cijfers.

De Bataven startte voortvarend. De ene Seth ging over links en vond Koen die de bal klaarlegde voor de andere Seth (Pe.). Een hard zuiver schot van afstand zorgde na twee minuten voor een 0-1 op het scorebord. Hoewel De Bataven het overwicht had (gedurende de hele wedstrijd) kwam OSC na de 0-1 toch een paar keer gevaarlijk eruit. Met Giel en Vince centraal achterin en met Cas en Thomas op de zijkanten werd het gevaar tezamen met keeper Thijs geneutraliseerd. Ondertussen zorgde Koen, Sil en Thom voor de oversteek naar de andere kant van het veld waar Tim en de beide Seth-jes de verdedigers van OSC bezig hielden. Later zouden ook Hidde en bij afwezigheid van drie geblesseerde spelers de jeugdige spelers Sjors en Thijs J. OSC ‘pijn’ doen.

De 0-2 liet even op zich wachten. Thom vond op zijn weg naar de goal de keeper op zijn pad. Seth Pe. kwam voor de rebound net te laat. Even later vond Seth Pl. de keeper. Het moest over een andere boeg. Koen stuurde Seth Pl. weer op pad die Sil vrij zag staan. In plaats van een schot op goal zag Sil Seth Pe. vrij staan die koelbloedig bleef (0-2). Lang kon er niet genoten worden van het doelpunt. Thomas had inmiddels Sil weer gevonden die deze keer Tim de gelegenheid gaf om te scoren. De geruststellende 0-3 was een feit. Niet veel later was het bijna 0-4 maar de kanonskogel van Hidde ging via de binnenkant paal het veld weer in. Het vierde doelpunt kon toch voor de rust gevierd worden. Seth Pl. werd op een mooie plek net buiten de zestien meter gevloerd. Sil ging voor eigen succes en werd beloond. Het schot ging de touwen in (0-4). De scheidsrechter had voor en tijdens de wedstrijd aangegeven een eerste emotie te accepteren. Voor niet iedereen was de regel helemaal duidelijk. De spanning overheerste zo nu en dan. Emotie was er genoeg. Niet alleen op het veld was er wat onrust maar ook naast het veld. De Treffers had een mooie afvaardiging van 8 man naar Oosterhout gestuurd om de wedstrijd te aanschouwen. OSC werd volop aangemoedigd. De rust was dan ook meer dan gewenst.

In de tweede helft ging De Bataven op zoek naar meer doelpunten. Het doelsaldo van De Treffers is in het voordeel voor het rood-zwart uit Groesbeek. Om de druk om te voeren moest de score nog verdubbeld worden. De Bataven ging ten strijde. Het duurde heel even maar nadat Seth de bal teruglegde kon Thom voor de 0-5 tekenen. Niet veel later tekende hij ook voor de 0-6. Inmiddels was de vlam in de pan geslagen. De meest bedeesde speler van De Bataven had geel gekregen wegens een vermeende aanmerking op de scheidsrechter. De scheidsrechter bestrafte de verkeerde met als gevolg meer olie op het vuur. Een duidelijke verzoek om uitleg werd niet gehonoreerd. Een trainer mocht met een dubbele gele kaart achter de hekken plaatsnemen. De spelers van OSC, aangemoedigd door De Treffers en andere OSC-elftallen, waren ook duidelijk onder de indruk en gingen mee in het spel. De emotie overheerste soms. Nadat Vince naar de grond ging werd Seth een fractie later vol op zijn enkel geschopt. Weer was er geel, ditmaal voor OSC. Vince kon door en voor Seth was het einde wedstrijd. De gemoederen konden moeilijk tot bedaren gebracht worden. Een eerste emotie was niet meer mogelijk vond de scheidsrechter. Het spel werd er niet beter van. OSC ging ondertussen op zoek naar (een) (onnodige) ereTreffer(s). Deze zat(en) er niet in. De Bataven hield netjes de nul, was dichtbij meer doelpunten, maar zette met een 0-6 een mooi resultaat neer waar iedereen die oranje lief heeft blij van zou moeten worden. Of dit voldoende zal zijn voor het kampioenschap wordt volgende week duidelijk wanneer De Treffers de zwart-witten van Eldenia ontvangt. Wanneer De Treffers de drie punten pakt mogen ze volgend seizoen een divisie hoger spelen. Bij puntenverlies voor De Treffers is het feest in Gendt.

Ook nu is het duidelijk dat De Bataven JO15-2 een mooie tweede seizoenshelft heeft gehad met de koppositie tot en met (in ieder geval) 27 mei met bijna elke week dezelfde samenstelling, met de minste tegendoelpunten, bijna de meeste doelpunten voor, een sportman van het jaar (Vince) en bekers bij het darttoernooi bij het negentigjarige bestaan van De Bataven (plaats 1 (Thom) en plaats 2 (Tim)).

De slagroom op de kers zou toch het kampioenschap zijn. Wellicht wordt het geduld en de neergezette prestaties beloond. Voor wat de trainers betreft is de JO15-2, ook zonder slagroom, hun sportploeg van het jaar.

Eén of twee doelpunten verschil – kampioenschap gaat op slotdag net niet naar De Bataven (De Treffers JO15-2 – Eldenia JO15-2 (1-0))

Tiktak … de klok tikt.
Tiktak ... de spanning stijgt in Gendt.

Tik tak … het sportpark aan de Nijerf te Groesbeek maakt zich klaar voor de finale.

Tiktak … Sportpark Zuid is er klaar voor.

De eerstejaars van De Bataven hebben eerder een kampioenschap gevierd zien worden door de tegenstanders van vandaag. Eldenia won destijds in Gendt en werd kampioen. De Treffers werd op een doordeweekse avond ook kampioen. Ondanks veel weerwerk van De Bataven gaf De Bataven zich in de slotsecondes gewonnen. Toen deed De Bataven niet mee om de eerste positie in de stand. Nu wel. Bij winst is de Treffers op doelsaldo kampioen. Bij verlies of een gelijkspel is De Bataven kampioen.

Tiktak… het fluitje gaat om 10:45 uur.

Langs het veld hebben zich diverse supporters verzameld. Het is duidelijk dat er iets te halen valt. De fotografen schieten vast plaatjes terwijl het op het veld niet echt op schiet. De Treffers is wat agressiever de wedstrijd begonnen en heeft het overwicht. Echt gevaarlijk zijn ze niet. Eldenia houdt goed tegen maar creëren zelf ook niets. Eldenia is wellicht onder de indruk van de lengte van De Treffers. Gemiddeld zijn De Treffers een kop groter.

Tiktak … na vijftien minuten barst er een klein feestje uit. Op rechts wordt door Eldenia  zeldzaam zwak verdedigd. De nummer 9 van De Treffers is er vandoor en ziet vanaf de vijfmeterlijn een medespeler vrij staan. De bal wordt afgelegd en keurig afgerond. Voor het overige gebeurt er weinig de eerste helft.

Tiktak … om 11:35 begint de tweede helft. De tweede helft begint veelbelovend voor Eldenia. Duidelijk geïnspireerd en gemotiveerd om een punt te halen start Eldenia sterker. De Treffers moet vrij snel aan de noodrem trekken. Er wordt naar de speler gekeken en niet naar de bal. De scheidsrechter zag het niet. Niet veel later een kop kans van jewelste. Een mooie voorzet op maat. De spits van Eldenia kopt de bal hard over een lege goal.

Tiktak … de spanning bij De Treffers overheerst. Het overwicht is weg en hebben moeite met de nummer 9 van de competitie. Vorige week bleek de nummer 10 uit de competitie (van twaalf ploegen) ook al lastig te bedwingen. Toch lijkt de 2-0 aanstaande. Op een schot van De Treffers brengt de keeper redding. De Treffers brengt de bal opnieuw voor. De spits die door was gerend staat vrij, krijgt de bal  en schuift de bal in de goal. Groot feest in Groesbeek. De scheidsrechter gaat echter op bezoek bij de grensrechter en keurt het doelpunt af. De spits was te ver doorgerend en kreeg de bal in buitenspelpositie.

Tiktak … niet snel daarna gaat de spits van Eldenia op avontuur. Een op een richting de keeper. Links erlangs, rechts erlangs, keuze genoeg, rechtdoor op de keeper is geen optie, of toch wel. Nee, de keeper heeft de bal.

Tiktak … de spanning blijft aanwezig en emoties zijn zichtbaar en hoorbaar. De Treffers mag even door met tien man. Eldenia dringt aan maar vindt niet de ruimte die er ligt.

Tiktak … 12:05, nog vijf minuten om te scoren. Een doelpuntje van Eldenia heeft De Bataven nodig om kampioen te worden. Toch geen vijf minuten. De scheidsrechter is even de kluts kwijt. Hij fluit af. En er is groot feest in Groesbeek. De trainer van Eldenia gaat in overleg met de scheidsrechter. Wordt de fout hersteld?

Tiktak … het feest gaat door en de scheidsrechter lijkt andere verplichtingen te hebben. De felicitaties gaan naar De Treffers.

Ook gaan er felicitaties naar Eldenia die hebben gestreden voor een punt. Toch gaat Eldenia met lege handen en teleurgesteld naar huis. Ook De Bataven is teleurgesteld. Een doelpuntje van Eldenia had het seizoen helemaal afgemaakt. Nu komt De Bataven met hetzelfde aantal van 30 punten uit 11 wedstrijden twee doelpunten tekort.

Desondanks was het een bijzonder en mooi jaar. Een gezellig team met spelers met verschillende specialismes. Een goede combinatie van dit alles maakt dat De Bataven JO15-2 trots kan zijn op het goede spel en de teamprestatie die zij neergezet hebben.